Mindset i en tid med pandemi

Jeg leverte butikken min til tingretten for akkurat en måned siden, og hvem kunne tro at det var i grevens tid?

Slike ting skjer ikke over natta. Man prøver, man jobber, man legger om strategier, man prøver nye salgskanaler, man jobber enda mer. Så jobber man litt til.

Til tross for dårlig likviditet, så var jeg hele tiden glad, arbeidsvillig, positiv. Selvsagt med noen breakdowns som kortvarige pauser mellom øktene. Jeg avlyste venninnemøter, jeg arrangerte heller en kundekveld i butikken min for å bygge merkevaren min. Jeg ønsket å gi kundene mine en god opplevelse av å være viktige for meg, noe de selvsagt var. De viktigste jeg hadde for mitt levebrød, og levebrødet til et par andre. Jeg ønsket å gi de noe unikt, så jeg bakte gjerne inn både matopplevelse, musikk og eteriske oljer som passet til eventet/kjøpsopplevelsen. Og hver gang jeg holdt et event i hånden, planla og gjennomførte følte jeg meg lykkelig.

Det første jeg tenkte på når jeg våknet var butikken min, og det siste jeg tenkte på før jeg sovnet var det samme.

Når man sliter over tid, så er mindset helt avgjørende for hvor langt man vil gå. Evnen til å fortelle seg selv hvordan man skal ta situasjonen, være bevisst på at man ALLTID kontrollerer sine egen tankestrøm, hvordan man reagerer på situasjoner og mennesker, rett og slett hvilket fokus som skal få plass.

Opphørssalg til tross, det gikk ikke lenger.

Og da brukte jeg noen dager på å sørge, så må man gjøre en jobb for å vende situasjonen til noe som ikke tar livet av en. Jeg bruker helt spesielle teknikker for å vende situasjonen til noe jeg

a. kan lære noe av

b. kan finne en mulighet i

c. kan bli positiv til

Jeg jobber både på papiret, sammen med andre og på tankeplan. Jeg skriver ned hva som er positivt og negativt med en konkurs. Det kan for eksempel være at det negative er at man ikke vet hva man skal gjøre etterpå, man må gi fra seg en livsstil, man mister det tre generasjoner har bygd opp. Det positive kan for eksempel være at man kan legge vekk en stor del bekymring, at situasjonen åpner for at man kan følge en drøm man alltid har hatt, for det har ikke alltid butikken vært, noe du kan lese om i seinere blogger, eller at dette kan gi et pusterom for å hvile, finne ro og bli kreativ.

Sammen med andre begynner jeg å snakke om hva som er positivt i situasjonen. De aller fleste jeg har møtt spør selvsagt hvordan det går med meg, men det kommer alltid et følgespørsmål… og det er “hva skal du gjøre nå da?” Dette gir muligheter for å starte innprentingen av et nytt mindset. Da takker jeg for omtanken og at det selvsagt er en tøff prosess å komme til beslutningen om at dette ikke går lenger, men jeg kommer raskt til setningen “og for første gang i mitt liv veit jeg ikke hva jeg skal imorgen, og det er jo innmari spennende!”

At man omtaler noe som spennende, er noe helt annet enn om man sier til seg selv og andre at det er tøft, slitsomt, vanskelig etc. Og man begynner sakte men sikkert å bygge mindsettet omkring sin egen situasjon.

Jeg henter også positivitet omkring situasjonen blant de nærmeste og de som kjenner meg godt. De veit at jeg ikke ønsker å gråte over spilt melk. De veit at jeg vil videre, og er med meg i tankene om at dette var en god beslutning som vil lede til noe annet og bedre.

På tankeplan begynner jeg å lage meg bilder av den nye hverdagen. Da må man gå detaljert til verks. Jeg ser for meg hvordan minutt for minutt av en perfekt dag vil se ut for meg. Og det skal jeg skrive mer om……men ikke akkurat nå…….for det krever et eget innlegg.

For så, ikke mange dagene etter konkursen skjer det utrolige. Norge går inn i en krise, med tiltak så sterke at vi ikke har opplevd maken siden 2. verdenskrig.

Et virus setter oss ut av spill.

En situasjon ingen kunne forestilt seg, eller forsvarsverket vårt var forberedt på. Så hvordan kan man bygge hot mindset i denne situasjonen? Jammen kan det koke godt i topplokket når hele familien skal være hjemme hele tida, og man ikke kan gå på kafe, eller være på hytta som man vil. Plutselig ser man hvor mye hybelkaniner så mye folk produserer, for ikke å snakke om brødsmuler og oppvask. De unge blir selskapssjuke og vil prate hele tida, min om biler jeg overhode ikke har interesse av.

Mange har store utfordringer de ikke aner utfallet av, og er usikker på både økonomi og sosiale relasjoner. En utrolig krevende tid for oss alle.

En ting er jeg 100% sikker på, og det er at ingen er tjent med å grave seg ned i bekymring og negativitet. De negative tankene som kommer, bekymringene som holder deg våken, de endrer vel ikke situasjonen, gjør de? Det er mange år siden jeg lærte meg selv at å være våken om natta ikke løste noe som helst, fordi de fleste som kan være til hjelp eller spille en rolle i en løsning sover, så jeg kan likegodt sove og stille uthvilt dagen derpå. De negative tankene og bekymringene er bare et onde, de infiserer hodet og kroppen, gir lammelser i kreativiteten og passivitet i handlekraften. Og den beste nyheten er at du ikke trenger disse tankene!

Å nyte kaffe, skrive ned hva man er takknemlig for, hva man får tid til som man ellers måtte ha droppet, og i tillegg tenke gjennom hvem man vil glede gjennom dagen er min morgenøvelse i dag.

Nå kreves hard og god jobbing med mindsettet. Vi trenger å ha fokus på det som er bra, det vi ønsker oss mer av og det som gjør oss glad. Se muligheter, ikke hindringer. Vi har fått ekstra fridager, mange av oss. Og hva med å gjøre noe du alltid har drømt om å ha tid til?

Dette er for meg gode spørsmål, som er med å forme mitt mindset så om dagen:

 1. Hva er jeg takknemlig for?
 2. Hva får jeg ekstra god tid til i denne tiden, som jeg ellers ikke ville hatt tid til?
 3. Hva kan jeg lære meg av nye ting idag? Kan jeg lese meg opp på noe, kan jeg se en opplæringsvideo, eller høre en podkast?
 4. Hva er min store drøm? Denne kan ta litt tid, denne skal formes etterhvert, og et godt sted å starte er å klippe og lime bilder på ark. Men husk å la tankene flyte, ikke stopp deg selv med begrensninger og negative tanker om at du ikke har råd, ikke får til eller hva andre vil si og mene. Denne drømmen er bare din, og ingen trenger å vite hva som spirer og gror i hodet ditt av drømmer. Men det jeg vet er at drømmen er første steget i å få til eller oppfylle drømmen. Alt som er oppfunnet, skapt, opplevd eller produsert har startet med en drøm.

Så må vi i denne tiden tenke gjennom vårt samfunnsansvar slik at smitten begrenses, om du ikke er syk selv, så kan du forårsake andres sykdom om du ikke tar smittevernreglene på alvor. Og det neste vi kan tenke gjennom er om vi kan gjøre noe for andre/glede andre i løpet av dagen. Det er også med å booste mindsettet å få gi! Det kan være en samtale, en blomst, en tjeneste eller tilføre verdi. Det å tilføre verdi vil jeg skrive om seinere.

Nå skal jeg ut å så. Gleder meg til å se det spire og gro, og har endelig tid til å gjøre akkurat det! Som jeg gleder meg!

Fra tidligere avlinger hvor priklinga gikk litt fort for seg. Dette året har jeg kanskje tid til å prikle bedre.

2 thoughts on “Mindset i en tid med pandemi

 1. Gløden, ståpåviljen, positiviteten og evnen til fullt fokus og jobbe hardt over tid – alt dette er deg.
  Men likevel bare en bitte liten del.
  Du har en utstråling/ aura rundt deg – som andre ønsker og være i.
  Dette kan jeg si med trygghet, enda så lite jeg egentlig kjenner deg.
  Så hva kan ikke en venn av deg legge til av gode kvaliteter❤️🧡💛.
  Spent på hvilken vei du vil følge videre 🍀.
  Ang unntakstilstanden verden er oppi nå – også vi her i lille Norge.
  Jeg synes at det å øke kunnskapen om feks virus generelt og influensavirus spesielt – og hvordan de oppfører seg i og utenfor kroppen vår er nyttig.
  Få den viten som ligger bak, det gjør at man kan føle større ro.
  Da blir ikke hver ny negativ utvikling «et sjokk».

  Like

 2. Tusen takk for komplimenter Annette, og ja, kunnskap er utrolig viktig i en tid som dette. Både for å gi ro og hindre smitte. Og jeg tenker også på kunnskap om hvilke synergieffekter tiltakene får i samfunnet og hvordan hver enkelt av oss kan møte et endret samfunn gjør oss sterkere og mer robuste. De fleste av oss frykter endringer, mest av alt fordi det er noe ukjent…..
  Ønsker deg og dine god helse og sterkt mindset🌺🌺

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: